My business, your business, God’s business

My business, your business och God’s business kommer, så vitt jag vet, ursprungligen från den amerikanska författaren Byron Katie och har fått fäste här i Sverige genom Kjell Enhager som också var den som uppmärksammade mig på utrycket. Men vad betyder det?

Jag hörde för några år sedan Kjell Enhager prata om My, your & God’s business i en podcast. Ni känner säkert alla igen er när ni hör klockrena citat från podcasts eller föreläsningar och tänker att det där ska jag anamma för att sedan ha glömt bort det nästa dag. My business, your business, God’s business slet mig ur den världen, det fick mig att ifrågasätta mig själv och mitt agerande dag efter dag och är än i dag ett av dom viktigaste verktygen jag har för att vara en bättre medmänniska, vän och partner. Det har blivit en grundsten för min ambition inom personlig utveckling och fokus.

My business – Saker du kan styra.
Your business – Saker andra styr.
God’s business – Saker moder natur styr.

My business

Det är precis som det låter, my business – du äger utmaningen, du äger lösningen. Här vill du vara. Tänk dig att du vaknar upp, regnet står som spön i backen trots att din app visade en solig vårmorgon innan du somnade. Vart tar din energi vägen? Om du befinner dig i My business tänker du ”Jag kör regnkappan idag” och fokuserar vidare på dagens övriga åtaganden. Ingen energi spilld. Vädret är ju trots allt vad det är. Fokusera på saker du kan påverka.

Your business

Han sa, hon gjorde, en jävla idiot som körde osv. Det är alltid någon annans fel. Glöm det, släpp det. Blicka framåt mot vad du kan göra i situationen och lägg ditt fokus på det du kan förändra annars kommer ditt självförtroende sakta att ätas upp inifrån. Your business handlar om vad andra gör. Your business är ett utmärkt ställe för dig som inte vill ta eget ansvar – skyll på alla andra och vad dom gjorde som sabbade för dig. Är du sen till mötet för att bussen är sen? Vad kan du själv göra? Ta en tidigare buss.

Det är oerhört lätt att hamna här. Som om att vi på något sätt är uppfostrade i att befinna oss i detta stadiet. Jag är inte perfekt utan befinner mig på detta steget nästan varje dag i någon fråga. Det är här det blir viktigt och utvecklande. Att vi kan se oss själva utifrån, att se oss själva när vi är på fel plats. Att lyfta blicka och ställa oss själv frågan ”Hur kommer jag in i my business igen?”

God’s business

Kommer du ihåg att du nyss vaknade upp till en regnig morgon trots att din app visade sol igår kväll? Om du inte är i My business vid det tillfället så är du troligtvis här – i god’s business. Vädret är, varje dag, exakt det du ser utanför ditt fönster oavsett hur mycket du önskar något annat. Var inte här, var inte i god’s business, för så länge du inte uppfinner en manick som kan styra väder och vind kommer du aldrig att kunna påverka detta – så varför lägga din energi på det? Många av oss skulle vakna upp till regnet och låta det sänka vårt humör och förstöra våran dag – det skulle ju vara sol. Var inte där, du har aldrig kunnat och kommer aldrig kunna påverka det – acceptera det och fokusera på det du kan förändra.

Lyft blicken, ställ dig frågan, vart är jag nu? Varje gång du känner att humöret tippar över av någon anledning, ställ dig frågan – vad kan JAG göra nu? Välj din energi, välj ditt fokus och du kommer vakna upp mycket gladare framöver. My, your & God’s business är inte efter fråga som ska ställas en gång, eller en gång om dagen. Det är relevant för varje enskild situation i ditt liv – varje dag.

Här följer ett kort klipp från Youtube där Kjell Enhager pratar om My, your & God’s business och hur det påverkar vårt fokus, vår kontroll och vårt självförtroende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *