Påsken tillbringades hemma med sambo och son för att inte riskera våra föräldrar och vänners hälsa i rådande tider. Vilka förväntningar hade vi då att matcha? Påsken -17 träffades jag och min sambo, påsken -18 tillbringade vi i alperna, påsken -19 var vi i Bukarest och Transsylvanien. Kändes inte helt som om att påsken -20 skulle slå så högt på den listan… men vi kommer minnas den lika väl som tidigare påskar trots isolering, eller är det kanske tack vare isoleringen?

Kort och gott så bestod påsken av lite jobb, lite ”att göra” här hemma, någon promenad i solen med tillhörande glass, påskmiddag och lite Netflix. Egentligen inget speciellt men ändå så speciellt. En vanligt påsk (likt julen) blir lätt fylld av måsten – måste besöka, måste smaka, måste äta mer, måste ditt och måste datt. Nu fanns inga måste, nu fanns bara vill. Nu vill vi laga mat, nu vill vi baka, nu vill vi se på film och nu vill vi leka. Det var också det senaste, viljan att leka, som fångade mina reflektioner efter helgen.

Just nu läser jag boken ”Smart föräldraskap” (länk i all välmening utan något som helst annonsinslag) av Mattias Ribbing, en bok om barns lärande, fokus och kreativitet. Än så länge mycket kvar att läsa men redan första kapitlet om leken och lärandet fångade mig. Om barns föreställningsförmåga, hur verkligheten hos barn görs till fantasi och hur fantasin görs till verklighet för att sedan testas i livet. Kunskapen blir till erfarenhet och leken blir lärande. Också om hur en av världens mest framgångsrika tekniker för att utveckla ditt barns hjärna har blivit en sällsynt metod. Som egenföretagare kan jag applicera mycket av det jag läser om barn och barns utveckling och lärande på dom anställda. Mycket av dagens personligheter, vanor och drag matchar väl in med hur dom beskriver sin barndom. Självklart letar jag efter tecken som bekräftar min tes och det är inte en vetenskaplig studie, men efter samtal med kollegor om deras uppväxter så upplever jag tydliga drag idag som jag kan koppla ihop med vad jag läst i denna bok. Jag lär återkomma till boken senare när jag läst mer men än så länge är det stark rek. på den om du är intresserad av ditt barns utveckling.

Så vad har denna boken med min påsk att göra förutom att jag läst i den? Jo, jag har lekt mycket och jag har många gånger suttit och studerat vår son leka. Visst, han är bara 7 månader och än finns mycket utveckling kvar till mer avancerade lekar men han lekar för fullt efter sin egen nivå. Han jagar bollar, kör runt på bilar, pratar med sitt Duplo och elefanten. Han soldatkryper, kryper på alla fyra, ställer sig upp och går med sin gåvagn. Att sitta och bara observera, inte störa, är fantastiskt. Sakta följa efter och låta honom vara i sin värld. Man riktigt ser hur han funderar och lär sig hela tiden. Saker han inte kunde för någon dag sedan löser han utan problem nu. I boken ovan inleds ett kapitel med ”Det är dags att gå från att vara en aktiverade förälder till att vara en tillgänglig förälder”. Våga sitt stilla en sekund och studera, bara finnas där, oavsett hur mycket du vill vara med, den magin som många gånger uppstår där är superhäftigt och detta är bara början. Självklart förstår jag att alla barn utvecklar sitt lärande och blir vuxna människor, både med aktiverade och tillgängliga föräldrar, men jag tror det finns en enorm potential i våra barn som växer fram om vi bara låter dom leka helt själva. Dom blir med tiden producenter av sitt egna liv, dom skapar saker från ingenting. En idé blir ett företag som kommer rädda tusentals människor. Jämför detta med att våra barn blir konsumenter, dom gör vad dom blir tillsagda. Ett eget inlägg om detta senare innan jag spårar iväg för mycket.

Vi vuxna då? Jo, vi lekte vi också. Ett meddelande till min familjs (föräldrar/syskon) gruppchat med en youtube kopia på ett klassisk klipp gav oss mycket skratt och en utmaning att leverera något liknade. Så vi satte fart och tränade på ett annat klipp som vi levererade vår egen version av efter 2 timmars träning och sen fortsatte det med fler roliga och lekfulla klipp från vuxna människor. Stark rekommendation även på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *