Börsens upp- och nedgång

Det kan inte undgått någon med intresse för börsen hur denna våren påverkat våra investeringar negativt (förutom vissa investerare som hanterat krisen galant). Efter ett superhärligt 2019 så hade vi byggt fallhöjd då börsen gått väldigt bra och med en kanoninledning 2020 så var OMXS30 indexet uppe på rekordhöga 1900. Sen small det och Coronarädslan slog till över hela världen när Italien började få smittspridningen utom kontroll. Jag har själv sparat mina pengar (utöver buffert) i aktier och fonder under ett par års tid och desto mer man läser och lär sig desto roligare blir det, på köpet får man en enorm utbildning om bolag och produkter ute i vår vardag samt ett växande kapital.

Utöver att jag fick sätta det egna bolaget i konkurs som jag nämnt tidigare så försvann sexsiffriga belopp från mitt sparande på mindre än 2 veckor. Efter någon vecka till så var närmare 35% av mitt sparande borta. Ska man sälja allt nu så att man räddar det som går? Jag tog det som en utmaning av mitt psyke, jag vet att börsen är lönsam över tid. Vi är unga och fortfarande på livets ”köpsida” av aktier och fonder. Vi fortsatte att köpa mer från vad vi kunde spara istället för att sälja och fram till igår så var vi på samma ekonomiska nivå som i Januari igen, alltså månader tillbaka i tiden. Tänkte skriva lite längre om kort-/långsiktighet på fredag.

Igår small det till igen och indexen stod på -4%, femsiffriga belopp försvann från kontona i familjen och jag tycker det är kul. Det händer saker, köptillfällen skapas. Och sparandet och livet för mig är långsiktigt. Förresten, vad ska jag med pengarna till? Inget just nu i alla fall, det mesta kommer gå åt till att kunna ge våra barn en säker uppväxt och möjlighet att upptäcka världen.

Sparar du? Hur sin din plan ut?

Även vårt barnsparande har minskat rejält men eftersom lillkillen är så liten så är detta bara positivt, på 18-års sikt så är det ju världens rea just nu. Vi fortsätter köpa på allas konton.


Utmaningen:
Efter gårdagens 10,56km hem från kontoret så är 5 mil avklarade, eller 16%. Idag blir det eftermiddagslöpning ut till kontoret istället. Nu finns också utrymme för en vilodag.

Dag 4 av 31 (12,9%)
Distans 50,20 km av 310km (16,19%)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *