Nästan så att man kan tro att jag är helt vilsen, barnbidrag på kontot redan den nionde? Nej, det är ett tag kvar innan det landar på kontot men jag har redan börjat planera för det och väntar på dagen det trillar in. Förstår att alla har olika förutsättningar och prioriteringar när det kommer till pengar och ekonomi, vore kul att få en inblick i hur ni tänker i ämnet. Här följer vår syn på det utifrån dagens situation och levnadsstandard.

Varje månad när barnbidraget kommer in så går det rakt in på ett av mina konton på Avanza Bank. Väl där fördelas det ut på ett långsiktigt rättvist sparande med mål om ett eget ekonomiskt ansvar från tidig ålder.

Idag har vi en son och en dröm om ett lillasyskon inom en inte alltför lång framtid, det vill säga två barn som ska få ta del av sparandet på sikt. Barnbidraget för barn två är högre än för ettan i och med flerbarnstillägget och eftersom dom föds på olika år så får dom helt olika förutsättningar vid sin ingång på börsen och sitt sparande. I och med rådande Coronakrasch så har vår son fått ett par riktigt billiga inköpstillfällen tidigt i livet vilket skulle kunna bli en enorm skillnad på sikt. Något som barn två inte får bara för att hen föds senare. Eller så blir det tvärtom. Hur kan vi förbygga detta?

Idag går 500:- kronor in direkt på vår sons konto där det investeras i aktier med sparhorisont på 15-20 år. Detta är ett konto helt i hans namn med full rätt att göra vad han vill. Kort och gott kommer han ha tillgång till närmare 100 000:- redan som 10-åring. Målet här är att han ska lära sig att förstå värdet i pengar och att det växer på sikt. Samtidigt vill vi att han ska uppskatta och sätta värde på dom leksaker han har istället för att köpa nya och att i framtiden själv föredra att investera sina egna pengar. Kvalitet före kvantitet. Ett experiment jag lär att få återkomma till.

Kvar är då 750:-. Eftersom vi inte vet utgången på experimentet ovan så garderar vi oss lite samt att vi minskar på eventuella orättvisor genom att spara dessa 750:- på ett gemensamt barnkonto. Barn nummer två kommer också att få 500:- från sitt bidrag att styra över själv på sikt medan övriga beloppet går in på detta barnkontot – ett konto som ingen av dom ska känna till. När båda vuxit upp och bidragen upphört så har dom varsin fin insats till lägenhet, utbildning eller vad dom den dagen bestämmer sig för att tag sig an. Och eftersom dom har delat på kontot från den dagen vår förste son föddes så har vi också spridit risken för marknadsmässigt orättvisa inköp för 60% av bidraget.

Såhär ser vår plan ut idag med rådande livssituation där vi som föräldrar också kan spara en del av vår inkomst varje månad. Vi lever dock i en föränderlig värld och våra förutsättningar kan förändras vilket givetvis kan få våra besparingar att justeras men vi tror det är en viktig grundsten med ett sunt förhållningssätt till pengar så målet är att hålla detta så långt det bara går.

Hur tänker ni angående barnbidraget?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *